måndag 23 november 2009

Ät rätt orka mer!

En slogan från Findus i slutet av 80-talet. För att hänga med så gäller det att ladda. Här kommer ett tips från Elisabeth Bergström i Skellefteå:

Banankaka

75 g smör
2 ½ dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g blockchoklad
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

GÖR SÅ HÄR:
1. Smält fettet i en kastrull. Låt svalna.
2. Blanda det med socker, mjölk, salt och vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.
3. Mosa bananerna och blanda dem i smeten. Hacka blockchokladen. Blanda ihop mjöl, blockchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem.
4. Häll blandningen i väl smord, bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i 30-40 minuter, 175 grader C. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig. Servera kakan kall med en klick grädde eller en kula pecannötsglass.

Kom ihåg att läsa igenom hela instruktioner innan du börjar och att bananer är bra mot gubb/gummvader hälsar Elisabeth.

2 kommentarer:

  1. Vilken duktig kille man har:)

    SvaraRadera
  2. Saknade banankakan på klubbaftonen förra veckan. Hoppas familjen Kandell har sett receptet inför morgondagen.

    SvaraRadera